Információ

 • Hány éves kortól lehet elkezdeni a tanulást?
  10 éves kortól már el lehet kezdeni, ők egészen 15 éves korukig junior búvárnak számítanak, itt több a megkötöttség, és fontos a szülői felügyelet, de ez a korosztály már tisztában van a veszélyekkel, ami az élővízi merülés alkalmával nagyon lényeges. 15 év felett már felnőtt búvárokat képzünk, akik a képzés során nemzetközi búvárigazolványt szerezhetnek.
  A 10 év alatti korosztály sincs teljesen kizárva a búvárkodásból, nekik medencében tartok foglalkozásokat, és a nyílt napjaim alkalmával mindenki ki is próbálhatja ezt.
 • Van-e olyan egészségügyi probléma, ami kizárja, hogy valaki merülhessen?
  A klausztrofóbia például kizáró ok. A magas vérnyomás is kizáró ok lehet, de ha megfelelő gyógyszereket kap és orvosi felügyelet alatt áll a páciens, akkor nincs akadálya a merülésnek. Ezzel a rizikófaktorral az egyénnek kell számolnia. Az asztma a következő befolyásoló tényező, persze ennek is vannak különböző fokozatai.
 • Szükséges-e alkalmassági vizsga a tanfolyam megkezdése előtt?
  Természetesen szükség van egy alapos orvosi vizsgálatra, és külön egy fül-orr-gégészeti szakvéleményre. Elvileg elegendő lenne egy házi orvosi vizsgálat, de én fontosnak tartom, hogy a búvárkodás alkalmával leginkább igénybe vett területeket (fül, orr, tüdő) alaposabban kivizsgáljunk.
  Csapatom tagjai közé sorolhatom Salamon Attila fül-orr-gégészt, aki rendkívül körültekintően utánajárt a témának, beszerezte a mérésekhez szükséges eszközöket és pontosan tudja, hogy milyen kényes területekre kell különösen ügyelni a tanítványok alkalmasságának megállapításakor.
 • Milyen ismereteket sajátítanak el a leendő búvárok a tanfolyamon?
  A tanfolyam anyagát lényegében három részre lehet osztani. Az első lépcsőfok az elméleti oktatás, ennek elsajátítása után következik egy 50 kérdéses számon kérés, az elméleti vizsga. Az elmélet pontos ismerete után kezdődhet a gyakorlati oktatás, ami két részből áll. Először szigorúan behatárolt területen, uszodai körülmények között folyik az ismeretek átadása, utána – amikor már szükségeset megtanultak a leendő búvárok – jöhet a gyakorlat, azaz a nyíltvízi merülések.
 • A tanfolyamon résztvevőknek biztosítasz-e felszerelést?
  Az oktatás alatt mindenki komplett felszerelést kap, a tanfolyam elvégzése után pedig ez folyamatosan bérelhető. Úgy alakítottam ki az árakat, hogy ne csak a felsőbb rétegek számára legyen elérhető ez a sportág, egy teljes felszerelés ára naponta 3600 Ft.
 • Hány fővel indulnak a csoportjaid?
  Maximum 7-8 fővel dolgozom egyszerre, de 1-2 emberrel is foglalkozom, ha mondjuk gyorsabban szeretné elvégezni a tanfolyamot, mert a nyaralása alkalmával már merülni szeretne.
 • Milyen papírt kap az, aki elvégzi a búvártanfolyamot?
  Egy nemzetközi búvárigazolványt kap, amellyel a világ bármely pontján végezhet merüléseket. E nélkül viszont sehol sem búvárkodhat, mert a merülésvezető számon kéri tőle az igazolványt a merülési naplóval együtt. Ezt a naplót nagyon körültekintően és a valóságnak megfelelően kell vezetni, mert ebből látszik, hogy az egyén mennyire gyakorlott, hány nyíltvízi merülésen van túl, milyen rutinnal rendelkezik.
  Ez nagyon felelősségteljes dolog is, mert a búvárkodás mindig merülőpárokkal történik (egy búvár nem búvár), és fontos, hogy a tudásuknak megfelelően számíthassanak egymás segítségére a víz alatt.
 • Milyen mélyre lehet merülni?
  Ebben is fokozatok vannak.
  A kezdő nyíltvízi búvár 18 méter mélyre merülhet, a haladó nyíltvízi búvár 39 méterig mehet és vannak speciális merülései. Például hajóról, éjszaka, korlátozott látótávolságnál való merülés, mélymerülés. A harmadik fokozat a mentőbúvár, a negyedik pedig a merülésvezető, akik szintén 39 méter mélyre merülnek (bár tudásuk alapján bármilyen mélyre mehetnek), ennél mélyebbre nem érdemes, mert ott már nincs semmi látnivaló.
  Egyébként 10-15 méter mélyen találhatóak a tengerekben a legszebb látnivalók, amelyekért a legtöbben elkezdenek búvárkodni.
 • Az oktatáson kívül foglalkozik-e a Deepex valami egyébbel?
  Van egy kisebb csapatunk akikkel ipari munkákat is végzünk, dolgozunk a tűzoltóságnak, rendőrségnek, mentőknek, és ha felkérnek bennünket az önkormányzatnak is. Végzünk mentéseket, víz alatti fotókat és filmeket készítünk.Egy rövid tanfolyamon bárki megtanulhat biztonságosan merülni pénztárcától, nemi hovatartozástól függetlenül, és már az idei évre tervezett nyaraláson tehet egy kalandos kirándulást a vízfelszín alatt.

Kézjelek

Felemelkedni
Lemerülni
Valami nincs rendben
Minden rendben
Jól vagyok (felszínen)
Jól vagyok (messziről)
Állj
Megfordulni
Merre?
Hajó
Társ
Kapaszkodjatok egymásba
Ki vezet, ki követ
Nyomáskiegyenlítés ezen a mélységen
Nyugi, lassíts
Azonnal levegő kell
Kifogy a levegőm
Segítség!
Nem tudom
Veszély arra
Fázom
Nézd!
Emlékezz!
Bedugult fül

Letöltések